criket-cristina

luni, 24 ianuarie 2011

O dictatură înfloreşte în mijlocul Europei



Astăzi, 19 ianuarie 2011 se împlineşte o lună de la reprimarea violentă a protestelor de la Minsk, Belarus. Cu această ocazie mai multe organizaţii obşteşti printre care şi Hyde Park, au organizat un protest n faţa sediului ambasadei beloruse la Chişinău, pentru a condamna abuzurile şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului în această ţară.

Cei prezenţi au avut cu sine plancarde pe care erau afişate mai multe lozinci „Jos dictatura”, "Lucaşenko dictator ", "Opriţi teroarea poliţienească".

"Suntem solidari celor care au protestat acum o lună în Minsk. O dicatură înfloreşte în inima Europei, suntem indignaţi de comportamentul autorităţilor din Belarus." a menţionat Ghenadie Brega, unul din organizatorii acestui protest. "Cerem eliberarea celor aflaţi în detenţie, investigarea abuzurilor şi pedepsirea celor care au intervenit în forţă. Imaginea unui stat se măsoară prin ceea ce se întâmplă de fapt în faţa ambasadelor.Cerem boicot pentru cei care nu respectă legea. Un stat izolat şi dictatorial în floare., în închisorile căruia nu au acces activiştii pentru Drepturile Omului. " a mai adăugat Ghenadie Brega.

Dreptul la protest este un drept fundamental, garantat de Convenţia Universală a Drepturilor Omului, iar intervenţia în forţă a miliţiei este nejustificată, chiar şi în conditiile unei "situatii exceptional". Despre acest protest s-a aflat prin intermediul reţelilor de socializare cu un mesaj de motivare :"Dacă îţi pasă vino cu noi !".

"Suntem supăraţi că alături de noi în Belarus se încalcă flagrant şi de neiertat Drepturile Omului Cel puţin şapte din candidaţi la aceaşi funcţie de Preşedinte au fost arestaţi chiar în noaptea alegerilor, sute de manifestanţi au fost încarceraţi. Unii dintre ei nici acum nu sunt liberi. " ne-a subliniat Oleg Brega.

Amintim că, pe 19 decembrie 2010, în Belarusia au avut loc alegeri prezidenţiale, în urma cărora A.Lucasenko a câştigat cel de al 4-lea mandat consecutiv. Nemulţumiţi de rezultat, zeci de mii de cetăţeni au ieşit în stradă pentru a contesta rezultatele anunţate de oficialităţi. În timpul protestelor, sute de protestatari au fost arestaţi cu violenţă în plină stradă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu